luni, 28 septembrie 2009

BISERICA - UN CENTRU DE URGENȚE

În timpul verii, în special pe vreme de caniculă, sunt amplasate în zonele aglomerate centre de urgență. Rolul lor fiind să ofere primul ajutor celor bolnavi care cad doborâți de puterea căldurii.
Biserica lui Hristos, așezată de Dumnezeu în lumea noastră, caracterizată de grabă, gălăgie și gloată (aglomerație) este un Centru de urgențe. Sau, ar trebui să fie. Cu program prelungit, ușor de găsit, gata să slujească nevoilor oamenilor care vin cu situații neașteptate. Ioan Gura de Aur spunea că biserica este ”spitalul sufletelor”. O lume formată din oameni doborâți de puterea păcatului, de mândrie, de depresie, de singurătate, de boli fizice incurabile are nevoie de ajutor urgent. Unde pot merge toți acești oameni cu rănile și zgârieturile lor sufletești? Ei pot merge la biserică. Cele mai multe nevoi umane pot fi împlinite în mijlocul unei comunități pline de dragoste și compasiune, cum este biserica. Biserica, prin membrii ei născuți din Hristos este chemată să ofere ajutor oamenilor cu o multitudine de nevoi sufletești, și nu numai. Se pare că biserica creștină a secolului XXI a devenit impotentă cu privire la primirea cu dragoste în sânul ei a celor cu nevoi. Biruită de puterea firii pământești, biserica nu mai este capabilă să ofere ajutor spiritual, nici sufletesc sau material. Pe de altă parte, în loc să ofere ajutor, biserica cere și așteaptă ajutor. Motivul? Secularizare. Materializare. A pierdut Modelul. Modelul Suprem, care este Hristos-Capul Bisericii. Hristos S-a oferit pe Sine și a oferit ajutorul Său. Voia Lui declarativă este ca Trupul Său să facă același lucru până va veni El.
Ca Centru de urgențe, Biserica ar trebui astăzi să-i primescă cu compasiune pe cei stăpâniți de vicii, pe cei zdrobiți sub poverile păcatelor. Pe cei lipsiți de dragoste și de pâine. Pe cei dezbrăcați de onoare, demnitate și de haine. Pe cei bolnavi. Pe cei fără niciun adăpost sau siguranță. Pe cei răniți de divorțuri, poate de deces. Pe cei părăsiți. Pe cei debusolați.
Când Biserica va fi un astfel de Centru de urgențe, lumea va arăta altfel. Cu mai puțini homosexuali și lesbiene. Cu mai puțini drogați și bețivi. Cu mai puțini săraci și boschetari. Cu mai puțini bolnavi psihic. Lumea va arăta (mai ales în România) mai bucuroasă, mai optimistă, mai sănătoasă fizic și sufletește, mai curată moral și spiritual.
Este vremea ca Biserica să părăsească cârjele (a se citi ”metodele”) firești și seculare. Este timpul să-L lase pe Hristos să-i fie Cap și pe Duhul Sfânt Avocat (Paracletos).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu